22. marts  2023

Kære hvalpekøbe

Hvis du er her, er det nok fordi du er interesseret i hovawarten. Det kan være et godt valg, hvis du og din familie ønsker en vogter af hus og hjem og at der er tid og lyst til at træne/opdrage den.

Inden du forelsker dig i racen, er det en god ide at læse mere om den her.

Se beskrivelse af racen og hovawartens historie.

Du er meget velkommen til at besøge en af vores danske hovawart udstillinger, det er gratis og åbent for alle interesserede. Det er en god mulighed for at møde mange forskellige hovawarter og deres ejere. En anden mulighed for at se hovawarten er at deltage i en af vores mentalbeskrivelser, her kan du kontakte en fra Kåringsudvalget for at høre med om adresse og starttidspunkt for begivenheden.  Datoerne for udstillinger og mentalbeskrivelser finder du på vores hjemmeside.

For at lære yderligere om racen, er du også meget velkommen til at henvende dig til en af klubbens racerepræsentanter, som gerne svarer på spørgsmål om racen og viser sin hund frem.

Du kan også vælge at besøge en opdrætter, de fleste opdrættere åbner gerne deres dør for hovawart interesserede.

Før du køber hvalp.
Før du beslutter dig for at købe en hovawarthvalp, anbefaler Dansk Hovawart Klub, at du gør følgende:

Besøg mere end én opdrætter!
Det er vigtigt, at du har tillid til og god kemi med opdrætteren. Det er derfor en god ide at besøge mere end én opdrætter, inden du vælger hvor din kommende hvalp skal komme fra. Det er opdrætterens ansvar at få velfungerende hvalpene. Du bør se på de forhold, som hvalpene opdrættes under.

Du skal spørge om opdrætter er medlem af Dansk hovawart klub, og om hvalpene får DKK stambøger. Hvis du er i tvivl, så kontakt avlsudvalget for at få bekræftet dette.

Du kan følge med på klubbens hvalpeliste for at se forventede parringer og aktuelle hvalpefødsler.

 

Når du var valgt opdrætteren til din hvalp så. Se begge forældre hvis muligt.

Hvis hanhunden er dansk, kan du sikkert få oplyst ejerens telefonnummer og kontakte denne, for en aftale om at få lov til at hilse på hanhunden.

Mange danske opdrættere benytter udenlandske hanhunde, og her vil det ofte ikke være muligt at se hanhunden. I stedet kan du bede om at se hanhundens papirer, eller du kan søge oplysninger om ham hos Dansk Hovawart Klub.

Tæven skal du under alle omstændigheder se. Hun skal være venlig og tillidsfuld og må på ingen måde være aggressiv, sky eller nervøs. Denne observation er meget vigtig, da tæven præger hvalpene i de første 8 uger, og forældres adfærd giver et fingerpeg om, hvordan hvalpene vil udvikle sig.

Studér hvalpene grundigt!

Du bør se hvalpene i deres vante omgivelser, ellers kan du ikke vurdere, hvordan opdrætteren sikrer, at hvalpene præges ordentligt. Det er vigtigt at de er glade, tillidsfulde, sunde, nysgerrige og velplejede.

De fleste opdrættere, der opdrætter under Dansk Hovawart Klub får ved 7 ugers alderen besøg af repræsentanter fra Dansk Hovawart Klub, der kontrollerer hvalpene og laver en hvalpetest på den enkelte hvalp. Denne test er et velegnet redskab for opdrætteren til at finde den hvalp, der passer bedst til dig og din familie.

Få opdrætterens skriftlige garanti!

Du bør sikre dig en skriftlig aftale i forbindelse med købet af hvalpen. Dansk Kennel Klub har udfærdiget en standardaftale, som vi anbefaler jer at bruge. Med udgangspunkt i denne, kan I få afklaret eventuelle spørgsmål, hvorvidt der er forventninger/ forpligtigelser fra sælger til køber, eller få nedfældet hvis hvalpen har fejl eller mangler, der skal accepteres inden et endeligt køb.

Ved køb af hundehvalp gælder købelovens regler.