Hvorfor udstillinger?

Der findes mange brugshundeejere, som siger stolt: ”Jeg udstiller ikke min hund, jeg træner/arbejder med den”. Hovawartejere er her ingen undtagelse. Der findes også andre, som siger: ”Vores hovawart er en del af vores familie og ikke en udstillingsdukke, i øvrigt det dér med udstillinger, det er noget pjat, med de der fine dragter og ballerinasko på, det gør normale mennesker ikke”. Eller gør de det? Der findes mindst 4 gode grunde til, at man bør udstille sin hund mindst 4 gange i dens liv:

  1. Udstillinger er et must for alle hvalpe, da de er en uundværlig del af deres socialiseringsforløb. Selv om du går med din hovawart til hvalpetræning og selv om du laver masser af miljøtræning med den, er en udstilling noget helt andet. Ingen andre steder kan din hvalp møde så mange hunde i alle aldre og så mange mennesker samlet sammen. Det er synd for din hvalp at skulle gå glip af den store mængde af alle mulige slags indtryk, som hvalpen udsættes for indenfor en kort tid. Disse indtryk påvirker alle hvalpens sanser og den er nødt til at forholde sig aktivt til dem. Og det er dér hvor socialisering/indlæring indtræder. Derfor bør enhver hvalp deltage i mindst 2 udstillinger, inden den bliver 9 måneder gammel: 1 i babyklassen (3-6 mdr.) og 1 i hvalpeklassen (6-9 mdr.). Det er sjovt og nemt at deltage i baby- og hvalpeklassen. Dommere og publikum elsker de små, søde uldtotter. Dommere er meget tålmodige og overbærende overfor begyndere og instruerer én altid om, hvad man skal gøre i ringen. Det hele foregår på hvalpens præmisser for at hvalpen får en super god oplevelse ud af sin første udstilling. Og så har man altid begynderheld med sig og man kommer hjem med en flot kritik J.
  2. Formålet med udstillinger er at vurdere om hundens kropsbygning svarer til den pågældende races standard. Og racestandarder for brugshunde og for arbejdende hunde generelt beskriver netop sådan en kropsbygning, som muliggør forskellige slags hundearbejde, såsom: Forsvarsarbejde (bidearbejde med en figurant), at gå flere kilometer lange spor eller patruljer, at finde mennesker i ruiner eller under laviner, at løbe 30 km foran slæde, at hyrde, at hente druknende mennesker ud af vandet m.m. Kan du forestille dig en bulldog hyrde en flok får? Nej, vel? Den ville være alt for langsom både under løb og vendinger og dermed ineffektiv som hyrde. Border collie derimod med sin kropsbygning er skabt til dette arbejde. Den er middelstor hvilket betyder meget for hurtigheden og den er vinklet således at den kan vende på stedet. Hovawarten som den alsidige brugshund, som den er og som den fortsat bør være, skal også have den rigtige størrelse og proportioner, skal være velvinklet og skal have det rigtige bevægelsesmønster for at kunne arbejde. Og det er netop de ting, som dommere på vores udstillinger kigger på. Med andre ord: En brugshunds kropsbygning som den er defineret i racestandarden, er en vigtig faktor for brugsarbejdet. Og det er den anden gode grund til at du viser din hovawart på udstillinger og ser på den med dommerens øjne, selv om du måske primært fokuserer på at dyrke hundesport med den. I øvrigt er det en fornøjelse for publikum at se en veltrænet, lydig hund i ringen.
  3. Udstillinger er også en god lejlighed til at se på hundens temperament. Der er en enorm forskel mellem en hunds adfærd derhjemme eller i andre velkendte omgivelser/situationer og i nye situationer i ukendte omgivelser. Især hvis der oven i købet er mange andre fremmede hunde og mennesker til stede. Du får under en udstilling selvfølgelig ikke det samme nuancerede billede af din hunds psyke, som du gør ved en mental beskrivelse, men de store træk kommer til at fremstå tydeligere end i dagligdagen. På denne måde får du også en fornemmelse for, hvor du skal gøre indsats for at hjælpe din hund med at håndtere udfordringer.
  4. Sidst men ikke mindst (og for mange af de garvede udstillere absolut først J) er udstillinger i Dansk Hovawart Klub en enestående mulighed for at tilbringe en hel dag med ligesindede hundetosser, hvor man får opfyldt sit behov for hundesnak og ikke alene hundesnak i almindelighed, men hovawart-snak i særdeleshed. Man lærer til vores klubudstillinger utrolig meget om racen. Det er på vores klubudstillinger, at man møder ”sine” kuldsøskende og sin opdrætter, at man knytter bekendtskaber og endda langvarige dybe venskaber, at man får svar på mange spørgsmål, at man udveksler erfaringer og… uskyldig sladder J, at man kobler mentalt helt af og man griner, griner, griner.

Har du læst indtil nu og har du fået mod til at prøve at udstille, sidder du sikkert tilbage med det nagende spørgsmål: Det lyder så nemt, men hvordan bærer jeg mig rent praktisk ad med sådan en udstilling? Det lyder ikke nemt, det ER bare nemt J. Som sagt ovenfor, har du hverken brug for fint tøj eller fancy udstillingsliner eller andet udstyr. Et par praktiske bukser og et par bekvemme sko til dig samt et almindeligt halsbånd og en praktisk, kort line til din hund er alt hvad I har brug for. Og godbidder! Listen kan selvfølgeligt forlænges med alt det praktiske, som man kan have brug for at tilbringe en god dag under åben himmel, men det er efter smag og behag, hvad man selv synes er nødvendigt.

Er du den spontane, kreative type, kommer du bare til udstillingen og finder ud af resten undervejs ved at spørge de ”gamle” om alt hvad du har brug for at vide. Er du den mere strukturerede type, begynder du bedst med at bede din opdrætter om hjælp til de første udstillinger. Det gør de fleste opdrættere gerne, de tilbyder ofte endda at udstille din hund selv. Kan du af en eller anden årsag ikke få hjælp af din opdrætter, er der altid internet tilbage, hvor du kan finde mange nyttige oplysninger om udstillinger, herunder klubbens egen hjemmeside med mange praktiske informationer. Lidt viden om emnet hjælper bestemt at bevare overblikket og roen. Bliver du mod alle dine forventninger bidt af udstillinger, er der hjælp at hente ved en regelmæssig, målrettet ringtræning i DKK regis. Men…. Uanset hvor velforberedt man er, får man altid sommerfugle i maven, når man skal udstille sin hund, det gælder både en begynder og en garvet udstiller. Derfor skal du ikke lade det gå dig på. Det vigtigste er, at du prøver at tage det afslappet og at din hund får en god oplevelse fra første gang.

Det er også vigtigt at vide, at kritikker som man får på udstillinger, ikke er absolut enegyldige sandheder, med mindre en hund har diskvalificerende fejl, der er beskrevet i racestandarden. Man skal ikke lade sig afskrække fra næste udstillinger pga. en mindre positiv kritik på en hvalp eller junior eller igen en ung hund på 24 måneder. Hovawarten vokser langsomt og er først fysisk fuldt udviklet ved 3-års alderen og den topper først i sin skønhed i 5-6 års alderen! Så selv om man har fået en super god hhv. en mindre god kritik på en ung hund, vil det ikke sige at hunden forbliver sådan resten af sit liv og det betaler sig altid at prøve at udstille igen. Den mest præmierede hovawart- tæve i nyere tid var mellem 18 og 30 måneders alder tæt på for evigt at forlade udstillings-ringen, fordi hun efter en kort periode med super gode resultater begyndte at se helt forfærdeligt ud: Højbenet, tynd, smal, med et meget lille hoved, kort: En rigtig teenager J. Desuden lægger forskellige dommere vægt på forskellige træk i hundens udseende således, at man fra den ene dommer får en bemærkning om for små ører, mens en anden vil slet ikke synes det er vigtigt, men vil i stedet for se, at hunden har ufuldstændige aftegninger.

Det vigtigste af det hele er dog at huske, at uanset hvad dommeren har sagt og skrevet om din hund, så kommer du hjem med den samme hund, som du om morgenen tog af sted med: Den bedste hund i verden!

Har du gravet dig igennem denne artikel, ved du nu at der er nogle gode grunde til, at du burde udstille din hund mindst 4 gange i dens liv. Du ved nu, at vores udstillinger i Dansk Hovawart Klub bidrager med nogle vigtige ting til racen. Du ved også at fine dragter og ballerinasko ikke er påkrævet til at kunne udstille i Dansk Hovawart Klub J. Du ved også, at det IKKE er pinsler for hunden, men en dejlig form for fælles aktivitet for dig og din hund. Og det er bare sjovt at udstille.

Vi ses altså til den næste udstilling!

Tilmelding til klubbens udstillinger sker via www.hundeweb.dk  : Gå til punktet ”udstilling/online tilmelding” og følg vejledningen.

Spørgsmål om tilmelding/udstillingen kan sendes til udstilling@dansk-hovawart-klub.dk
Følg også løbende med her på hjemmesiden